In de nacht van 2 op 3 maart sijpelt het donker niet alleen in de ogen, maar ook in de oren van de wandelaars op Klein-Zwiterserland en op de oude spoorwegbermen van Mortsel en Wilrijk. Speciaal voor Bermwandeling: NachtWinter, de eerste nachtelijke bermwandeling van gebermte, schreef ik een gedicht in naam van de duisternis. Vereerd dat Robby Cleiren zijn stem eraan verleent.

Ook Mortselse kompaan Geert Lemahieu schreef een gedicht voor deze nocturne. Vanavond, vannacht, vanaf 19u, verken je de nachtelijke berm – tenminste als je bent ingeschreven want alle wandelingen zijn ondertussen volzet.
De hele wandeling gebeurt in het duister en in volledige stilte uit respect voor de nachtelijke fauna en flora op de berm en Klein-Zwitserland. Wandelaars worden tijdens de bermwandeling vergast op een luisterspel dat is geschreven, ingesproken, gecomponeerd, gemonteerd, enzoveel meer nog door een gedreven bende creatievelingen.
De gidsen die vele (on)zichtbare gedaanten aannemen in ‘NachtWinter’ en het mysterieuze nachtelijke leven op de voormalige spoorwegbermen tot leven brengen, zijn:
  • Acteurs en theatermakers Hans Van Cauwenberghe en Siri Backx (samen De Nieuwe Bazaaar), Robby Cleiren, Lisa Deckers en Stijn Vervoort.
  • Muzikanten Bart Geysels, Patrick Lahousse en Arne Torfs en geluidskunstenaar Joeri Vaerendonck.
  • Dichters Geert Lemahieu en Christophe Batens.
  • Ecoloog Geert De Blust.
  • Beeldende creatievelingen Bert Lézy en Katja Stonewood.
  • Dansers van het dansatelier van de academie van Mortsel o.l.v. Cheyenne Illegems.
  • De nachtelijke bewoners van de berm zelf…
Weet je graag waar gebermte voor staat? Hieronder zeer beknopt, maar op https://www.gebermte.be vind je tijdlijn, vorige edities én komende activiteiten!
“Gebermte is een gemeenschapsinitiatief dat zich sinds 2016 inzet voor een ecologische toekomstvisie voor de berm van Mortsel en Wilrijk: we willen bereiken dat de voormalige spoorwegbermen, hun leefgemeenschappen (planten, dieren, insecten en mensen) en hun ruimere leefomgeving vandaag erkend en verzorgd worden als stukken natuur in de stad die waardevolle lokale en bovenlokale verbindingen leggen.”